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Question 1

Do you agree with the proposal to increase the level at which practitioners can self-certify withdrawals of client balances from £50 to £500?

If you do not agree with the proposal, please offer any alternative suggestions for reducing the regulatory burden on firms in managing residual balances.
The Birmingham Law Society (“BLS”) agrees in principle with the proposal to increase the level at which practitioners can self-certify withdrawals of client balances from £50 to £500 but has the following concerns:
1. There is no consideration in the consultation paper as to why the rule was imposed in the first place nor of any checks or balances that might be imposed by the SRA in order to protect the public. In other words the paper is light on the public interest factor;
2. Until 2008 firms had to apply to the SRA for permission to withdraw any balances however small the amount. A limit of £50 was introduced in 2008. The current proposal is to increase the limit tenfold to £500 without any additional client protection measures;

3. In the six years since the £50 limit was introduced there has been a steady increase in applications to the SRA for withdrawal of residual client balances. In 2008 there were 876 and in 2013 1,179.
4. It is not unknown for firms to issue “internal “invoices to clear off historical client balances. A number of firms have been prosecuted in the SDT in the past in this connection. Will there be a greater temptation if the maximum sum is increased to £500?

5. Dormant client balances are client money and belong to the clients. Solicitors are under a duty to return these residual balances to clients and must be rigorous in complying with Rules 14.3 and 14.4 of the SRA Accounts Rules. Except in exceptional circumstances, firms are failing in their financial housekeeping if they are regularly left with residual client balances. 
6. In order to introduce a measure of client protection, one suggestion would be to adapt the present format of the Annual Accountants Report so that firms have to provide to the SRA details of all residual client balances distributed in the previous 12 months. This information would have to be certified by the firms’ accountants. This information could be monitored by the SRA and in cases of concern appropriately investigated. 
7. Similarly, the Annual Information report could be adapted to require that information on residual client balances was provided. However, because of the scrutiny by the firm’s accountants, the proposal to use the Accountants report for this purpose would be preferable. 
Question 2

Do you consider that the draft guidance relating to the withdrawal of residual client balances clarifies requirements? 

If not, please explain why.
Subject to the comments in our replies to questions 1 and 3, the BLS has no comment to make presently in respect of the draft guidance relating to the withdrawal of residual client balances. If any of the BLS’s suggestions are accepted then the guidance would need to be amended. 
Question 3

Do you consider that the SRA should restrict the charities to which residual balances should be transferred? If yes, what criteria for selecting such charities should be put in place? 

In principle, the BLS does not support a restriction upon the charities to which residual balances should be transferred as proposed in the paper i.e. only permitting firms to distribute to access to justice charities but has the following concerns:

1. If a firm distributes to a charity the SRA should require that the funds can only be paid to a charity which gives an indemnity against any legitimate claims subsequently made for the sum received. This is currently required under SRA Accounts Rules 20.1 (k) for balances exceeding £50. This rule has not been considered in the consultation paper in relation to the proposed increase to balances of £500. This rule should be extended to apply to self-certification of all residual client balances whatever the amount. If so it would protect firms from having to reimburse clients from their own funds and would also protect the Compensation Fund where firms have closed down. 
2. Also the SRA needs to apply much greater analysis to what does and does not constitute a charity. Not all charities are required to be registered with the Charities Commission. 

3. For example smaller charities with incomes under £5000 do not need to be registered. Charities involved with churches, the armed forces, universities and museums are not required to be registered with the Charities Commission.

4. It would not be appropriate therefore for the SRA to impose a rule that firms could only distribute to charities registered with the Charities Commission as this would exclude for example armed forces charities. It might be possible to impose a rule that residual client balances could only be distributed to charities with a turnover exceeding a certain significant figure. This would ensure that these more substantial charities would be more likely to be able to give an indemnity against any subsequent legitimate claim by a client. 

5. With the Charities Commission currently investigating over 40 charities registered with the Commission for possible allegations of supporting terrorism merely because an organisation is called a charity does not always mean that it is an organisation that is a suitable destination for client money. the SRA needs to exercise great caution in this regard in the interests of clients and in the interests of the reputation of the profession.

………………………………………………………

Eileen Schofield

President

Birmingham Law Society

     May 2014

