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Please tick the boxes below that best describe you as a respondent to this: 

Business representative organisation/trade body 

Central government 

Charity or social enterprise 

Individual 

Large business ( over 250 staff) 

Legal representative 

Local government 

Medium business (50 to 250 staff) 

Micro business (up to 9 staff) 

Small business (10 to 49 staff) 

Trade union or staff association 

Other (please describe) 
Question 1: Do you agree with the Government’s proposal to repeal the 2006 amendments relating to service provision changes? 

Yes 

No 

a) Please explain your reasons: 

The pre-2006 position created uncertainty. A judgment was required in each Service Provision Change (“SPC”), whether or not there was a TUPE transfer. Despite its faults, the current rules apply a level playing field, meaning that TUPE is factored into most SPC contracts from the outset. This is especially valuable for smaller and less sophisticated employers, as well as being clearer for affected employees. 

A third option, not tendered by the consultation, would be to reverse the “gold-plating” introduced by past UK case law, reverting to a simpler test of the application of TUPE, more closely linked to the question of whether employees actually do transfer. 

b) Are there any aspects of the pre -2006 domestic case law in the context of service provision change cases which might need to be considered with a view to helping to ensure that the test in such situations is aligned with that in the Directive (as interpreted by the Court of Justice of the European Union)? 

N/a if the 2006 amendments relating to SPCs are not repealed. 

If they are repealed, we would prefer to see the adoption of the tests in EU case law, which provide a simpler system for determining the application of TUPE.

Question 2: If the Government repeals the service provision changes, in your opinion, how long a lead in period would be required before any change takes effect? (i) less than one year (ii)1- 2 years (iii) 3-5 years (iv) 5 years or more 

At least 3-5 years – but see comments below. 

a) Do you believe that removing the provisions may cause potential problems ? 

Yes 

No 
b) If yes, please explain your reasons. 

Many employers have entered into service provision contracts, often running to several years’ duration, in reliance on TUPE applying to a second generation SPC at expiry (and therefore the ability to pass on redundancy costs). It would be inequitable to impose different rules, on existing contracts. Indeed we think that the concept of lead times is inherently unfair at any level, and that any changes should not apply to any contracts existing at the time of implementation. 

Question 3: Do you agree that the employee liability information requirements should be repealed? 

Yes 

No 
a) If yes, please explain your reasons. 

N/a.

b) Would your answer be different if the service provision changes were not repealed? 

No.

c) Do you agree, that there should be an amendment to regulation 13 to make clear that the transferor should disclose information to the transferee where it is necessary for the transferee and transferor to perform their duties under that regulation? 

No. The present regime should be clarified and extended, providing for (a) a longer minimum prescribed period prior to the transfer, for employee liability information to be provided, the present period of 14 days being too short for the transferee’s planning in nearly all cases – at least 28 days being preferable - and (b) a wider range of information to be provided, including details of terms relating to redundancy pay / schemes / agreed enhanced payments due on termination).

There should be an obligation to keep this information updated. 

Question 4: Do you agree with the Government’s proposal to amend the restrictions in regulation 4 on changes to terms and conditions so that the restriction more closely reflects the wording of the Directive (article 4, which is in relation to dismissals) and the CJEU case law on the subject? 

Yes 

No 
a) If you disagree, please explain your reasons. 
b) Do you agree that the exception for economic, technical or organisational reasons entailing changes in the workforce should be retained? 

Yes. Although relatively rarely used, this potentially provides additional flexibility to employers, where changes are linked to the transfer itself.

Question 5: The Government is considering using article 3.3 of the Acquired Rights Directive to limit the future applicability of terms and conditions derived from collective agreements to one year from the transfer. After that point, variations to those terms and conditions where the reason was the transfer would be possible provided that overall the change was no less favourable to the employee. Is this desirable in your view? 

Yes 

No 
a) Please explain your answer. 

The 2006 Regs do currently “gold-plate” the Directive provisions in this respect, providing that pre-transfer collective agreements survive indefinitely (unless they are expressly time-limited or supserseded). This is unnecessarily restrictive on employers.  

b) Do you agree that there should be a condition that any change after the one year period which is by reason of the transfer, should be no less favourable overall than the terms applicable before the transfer? 

Yes 

No 

c) If the outcome of the Parkwood Leisure v Alemo-Herron litigation is that a static approach applies under TUPE, do you think that such an approach would provide useful additional flexibility for changing such terms and conditions? 

Please explain your answer. 

Yes. This would indicate that transferees are bound only by the transferor’s collective agreements which existed at the time of the transfer itself. Subject to the limits at (a) to (b) above, that would free transferees to harmonise terms with their existing workforces earlier and more easily. 

d) Do you think there any other changes that should be made regarding the continued applicability of terms and conditions from a collective agreement (bearing in mind the limitations of Article 3(3) of the Directive)? 

Yes 

No 
Question 6: Do you agree with the Government’s proposal to amend the wording of regulation 7(1) and (2) (containing the protection against dismissal because of a transfer) so that it more closely reflects the wording of the Directive (article 4) and the CJEU case law on the subject? 

Yes 

No 
a) If you disagree, please explain your reasons. 

b) Do you agree that the drafting of the restrictions to terms and conditions in regulation 4 and the drafting of the protection in relation to dismissal (regulation 7) should be aligned? 

Yes 

No 
Question 7: Do you agree that TUPE should be amended so that regulations 4(9) and (10) are replaced by a provision which essentially copies out article 4(2) of the Directive? 

Yes 

No 
a) Please explain your reasoning. 

Again the present regs “gold-plate” the Directive provisions, by potentially imposing liability for automatically unfair dismissal, even on changes which are minor which would not otherwise give rise to constructive dismissal claims (as well as imposing such liability on the transferor, where the employee also relies on their right to object to the transfer in anticipation of such changes).

The proposed amendments would impose liability more proportionate to the scale of the change imposed, which may be no more than liability for wrongful dismissal in some cases. 

Question 8: Do you agree with the Government’s proposal that 'entailing changes in the workforce' should extend to changes in the location of the workforce, so that 'economic, technical or organisational reason entailing changes in the workforce' covers all the different types of redundancies for the purposes of the Employment Rights Act 1996? 

Yes 

No 
a) If you disagree, please explain your reasons. 

Question 9: Do you consider that the transferor should be able to rely upon the transferee’s economic, technical or organisational reason entailing changes in the workforce in respect of pre-transfer dismissals of employees? 

Yes 

No 
a) Please explain your reasons. 

The present situation is unduly restrictive. There are many cases, where from a commercial perspective, the parties to a TUPE transfer would prefer to see redundancies effected before the transfer. There are practical advantages to this approach, including a simpler consultation process and the ability of the transferee to concentrate on running the business post-transfer. Any resulting uncertainty over apportionment of liability, can be addressed by indemnities in the contract.

Question 10: Should there be an amendment to ensure that any actions of the transferee before the transfer takes place count for the purposes of the requirements to consult on collective redundancies (under the Trade Union and Labour Relations (Consolidation) Act 1992), therefore allowing consultations by the transferee with staff who are due to transfer to count for the purposes of the obligation to consult on collective redundancies? 

Yes 

No 

a) If you disagree, please explain your reasons. 

Question 11: Rather than amending Regulation 13(11) to give clarity on what a 'reasonable time' is for the election of employee representatives do you think our proposal to provide guidance instead would be more useful? 

Yes 

No 

a) Please explain your reasons. 

It ought to be practicable to incorporate a prescribed time period, for this specific function. Otherwise this remains another source of uncertainty. 

b) If you disagree, what would you propose is a reasonable time period? 

14 days. 

Question 12: Do you agree that regulation 13 should be amended so that micro businesses are able to inform and consult with affected employees directly in cases where there is not a recognised independent union, nor appropriate existing employee representatives (under regulation 13(3)(b)(i)), rather than have to invite employees to elect representatives? 

Yes 

No 
a) If your answer to the above question is yes, would it be reasonable to limit this option so that it were only applicable to micro businesses (10 employees)? 

Yes 

No 
The employee limit proposed is too low. Many larger employers have no union recognition / employee representatives. If there is a limit, it should be set at a higher level – say 100 employees.  

Question 13: Do you agree that micro businesses should be included under all the proposed amendments to the TUPE regulations? 

Yes 

No 
a) If not, are there particular areas where micro businesses should be exempt? Please explain your answer. 

b) Do you think that any of these proposed changes are likely to impose additional costs on micro businesses? 

Yes 

No 
c) If so, please give details and suggestions where these costs could be decreased or avoided entirely. 

Repealing the 2006 SPC rules would increase uncertainty, and consequently the need for advice and the likelihood of litigation. This is particularly problematic for micro businesses, which would not automatically see professional advice. Likewise imposing such changes over too short a timeframe, potentially introduces redundancy and professional costs which were not anticipated when contracts were negotiated. 

Question 14: Do you agree that apart from the proposals in relation to service provision changes, there are no other proposals which give rise to the need for a significant lead-in period? 

Yes 

No 

Question 15: Have you any further comments on the issues in this consultation? 
No.

Question 16: Do you feel that the Government’s proposals will have a positive or negative impact on equality and diversity within the workforce? 

Yes 

No 

The question is not capable of a yes/no answer. The proposals appear largely neutral on equality and diversity.
a) Please explain your reasons. 

b) Do you have any evidence indicating how the proposed changes might impact upon groups sharing protected characteristics? If so please provide them. 

Question 17: Do you agree with the analysis and evidence provided in the Impact Assessment? Please give details for any area of disagreement or if you can provide any further knowledge in an area. 

